2017. november 17., péntek


Kelta brios

Megint egy ujabb probalkozas ekessege volt ez a süti, nagyon nagyon finom, batran ajanlom barkinek.






Hozzavalok:


350g liszt
1 csomag szaraz elesztö ( en frisset tettem legutobb bele)
3 evökanal cukor 
140ml langyos tej
1 csipet so
1 evökanal vanilias cukor
2 tojassarga
1 csipet szeretet 
1 csipet örölt kardamon
80g vaj

50ml süritett tej, porcukor a szorashoz

A langyos tej egy reszeben felfuttatom az elesztöt a szokasos modon, majd a liszthez adom, tovabba a cukrot, maradek tejet, sot, vaniliascukrot, 2 tojassargajat, a szeretetet mindkeppen, es a kardamont, legutolsonak a vajat.
A tesztat szepen alaposan eldolgozom, lefedve konyharuhaval langyos helyen kelesztem duplajara, ezutan formazom.

A formazasrol mellekelek egy sorozatot, igy jobban erthetö:


 Lehet kevesebb tekercsel is kesziteni, legutobb csak negyet tettem a papirba, igy pont gyermek kezben elferö merete lett.


A süritett tej nem a tesztaba kell!!!, hanem azzal kell lekenni  formazas utan a teszta  tetejet, majd megint 10 perc kelesztes, es utana  180 fokon sütni jo 20-25 percig aranybarnara.





Rozsafank



Következökent egy szenhidrattol nem mentes desszert következik, amit bö olajban sütünk.
Nemetorszagban bukkantam a sütöformara, de, mint kiderült nem feltetlen eredeti nemet dolog ez sem.
Itt a nagyik keszitettek regen ezzel a formaval gofrikent, Otthon pedig ugy hivjak Rozsafank.
Igy az utobbi neven irom a receptet.






Hozzavalok:

125g liszt
50g cukor
1 csomag vaniliascukor
1 csipet so
125ml tej
2 teaskanal rum ( vagy aroma)
2 tojas


olaj a kisüteshez, ajanlanam ehelyett a kokuszzsirt!
valamint porcukor a hinteshez


A fank kesziteseröl keszitettem egy rövid videot, hogy erthetöbb legyen:


https://www.youtube.com/watch?v=-2P0-AU8_QE


A kisütö eszköz, cserelhetö fejekkel




A hozzavalokat összekeverem alaposan, es egy a foton lathato formaval bö, forro olajban kisütöm.
Fontos, hogy a format a forro olajban felhevitjük, majd a tesztaba meritjük, de csak a forma 3/4-ig, különben nem fog sütes közben levalni a fem formarol.
Fontos az is, hogy tulsagosan forro se legyen, mert amikor bele meritjük a tesztaba esetleg rögtön levalik, es mar nem tudjuk az olajba rakni.
Aranybarnara sütjük, lecsepegtetjük, porcukorral hintve talaljuk.







 Lazac tortacska



Elöetelnek is megfelel, de aki dietazik föetelnek is fogyaszthatja a következö halas etelt.








Hozzavalok:

1 csomag füstölt lazac, szeletelt
1 darab pizzamozarella ( ne sima mozarella, mert az nagyon vizes ehhez)
Rucola
koktel paradicsom
piritosnak valo maradek kenyer


Egy minitorta karikat (csatos) teszek a sütölapra, amibe termeszetesen elötte sütöpapirt tettem.
Ebbe töltöm bele: egy sor lazac, 1 sor mozarella, es igy tovabb.
Nekem szemely szerin tetszik, ha legalul van a piritos, arra a lazac, es ugy a sajt, es ameddig van hozzavalo addig retegezni, nyilvan több fö eseten a mennyiseget emelni kell.
Nem ördöngösseg, betoljuk a sütöbe, addig sütjük, ameddig a sajt meg nem olvad.
A tetejere vagy reszelt trappistat teszünk, vagy parmezant, en utobbit tettem, ez ad neki meg egy iz csavart.
Friss rucola agyon, paradicsommal talalom, athuzva balzsam ecettel.





 Soutzoukakia



Jöjjön egy szinte kimondhatatlannak tünö nevü finomsag Görögorszagbol.
Maga az etel egy jellegzetes kretai fogas, bar a szaramazasa vitathato, maga a szo a török sucuk-bol ered, ami pikans kolbaszkat jelent, a "kakia"  jelen esetben a kisebbitö kepzö, tehat kolbaszka.
Mar emlitettem, ha darlalthus, akkor az nalunk marha, vagy marha-barany keverek.
Az alabbit en az utobbi keverekböl keszitettem, disznobol is gondolom az otthoni szajiznek megfelelö, nekem külön finom a barany, es a marha különös ize miatt.
Az eredeti recept szerint baranybol keszül.






Hozzavalok:

A husgombocokhoz:

300 g daralthus
2 evökanal görög joghurt
2 evökanal zabpehely 
2 evökanal olivaolaj
1 kis mareknyi aprora vagott petrezselyem
so, bors
keves liszt  
olaj

A fentieket a liszt kivetelevel összekeverem, ha lehetöseg van ra 1 orara hütöbe rakom, majd kis szivar alaku gombocokat formazok belöle, ezutan  lisztbe hempergetem öket.
Forro olajban atsütöm öket, csupan nehany percig, ha nem teljesen sül meg sem baj, mert a paradicsomszoszban meg ugyis fö.


Paradicsom szoszhoz:

1 fej vöröshagyma
1 repa
1 darab zellergumo ( ki mennyire szereti)
2 gerezd fokhagyma
3 evökanal paradicsom püre, es/vagy par szem koktel paradicsom
1-2 bögre viz, ki mennyire szereti szaftosan
so, bors, leheletnyi fahej, 2 szegfübors, 2 baberlevel, mokkas kanalnyi örölt kömeny
olaj
keves cukor a savanyu iz ellensulyozasahoz

A szoszhoz a felhevitett olajra dobom a kockara vagott hagymat, dinsztelem, ezutan a kockara vagott repat, zellert, paradicsomot, es a püret, legvegen a fokhagymat, a füreszeket adom hozza, lassan fözöm, ne bugyogjon, a husgombocokat mar ebbe a szoszba teszem bele, es legalabb 40 percig hagyom lassan föni, en szeretem, ha nem tul sok viz marad rajta.
2 bögre vizzel fözöm, es mire kesz egy sürü szosz marad.

Parolt rizst, vagy jelen esetben bulgurt adok hozza.
A bulgurt ugyanolyan aranyban keszitem, mint a rizst.
1:1/2.




2017. november 16., csütörtök

Tortaim

Az evek alatt probaltam a Gyerekeknek olyan tortakat kesziteni, amit ök almodtak meg, nem mindig ugy sikerült, ahogyan azt szerettem volna, de a fejlödes hatarozottam latszik.

Jöjjenek a sajat keszitesü tortaim.
A legelsö tortaja Rozanak, 1 eves volt


Ez mar a masodik szülinapja Rozanak
Mar a hatodik kivansag torta
Ez pedig sorrend szerint az utolso Margarita torta
Harmadik torta, Margarita
Negyedik torta szinten mar kivansag volt
Tinker Bell, öt eves volt Margarita
Az utolso a sorban, a negyedik, a legjobban sikerült Rapunzel



Harmadik torta, elsö igazi kivansag, Mia and Me tema

Margarita masodik szülinapjara sütöttem
Gyerekeknek keszült


Most egy olyan bejegyzes következik, ahol nem kimondottan recepteket akarok leirni, hanem inkabb egy gyüjtemeny azokbol a dolgokbol, amiket a Gyerekeimnek csinaltam.
Oviba, szülinapra, suliba, vagy csak ugy.

Ovodaba keszült, zöldseg mozdony


Szinten ovodaba husvetra, csupa gyümölcs nyuszi



A zöldseg mozdony elötere, retekböl keszült gombak, es paradicsom katica




Dinnye süti az ovodaba






 Cekla salata joghurttal


Most egy föetel kiseröt irnek le, de önmagaban fogyasztva is jo, piritott dios barna kenyerre halmozva peldaul...hmm...


A kepen sült lazaccal, es rozmaringos baby burgonyaval lathato



Hozzavalok

3-4dl görög joghurt ( fontos, hogy görög legyen, az allaga miatt, olyan sürü kb., mint a tejföl)
4-5 db. kisebb elöre mar megfözött cekla
so, bors, nehany csepp citromle

 adhato hozza meg, porehagyma, vagy lilahagyma aprora vagva, en a gyerekek miatt nem szoktam tenni bele.

A ceklat kis kockakra vagjuk, minden hozzavalot egy talban összekeverünk, nehany oraig hagyjuk a hütöben allni, hogy az izek összeerjenek.


Gyorsan leirok egy masik cekla salata receptet is, ami igazan egyszerü, csak Otthon nem igazan eszi igy senki szerintem.





Cekla salata görögösen

Hozzavalokat külön nem irnek, mert a mennyiseget mindenki maga dönti el.
4-5 fött ceklat szoktam kockara vagni, leöntöm olivaolajjal, citromlevel, megszorom oreganoval, soval, borssal.
Ennyi a varazslat....szinten hagyjuk 1-2 orat a hütöben allni, majd utana fogyasszuk.

 Birs sütöben -kicsit megbolonditva- ( Κυδώνια στο φούρνο)


Ma megint egy desszert került az asztalra est ebed utan, a Gyerekek mar mar sertödötten veszik tudomasul, ha egy egy nap nem kapnak ebed utan meg valami finomsagot.

Az alabbiakban megint egy görög autentikus recept jön, ha vegig fogjatok olvasni biztos azt mondjatok az egyik fö tevö miota a görög kultura resze, joggal.
Pedig az, a volt ferjem nagymamaja keszitette nekünk a hüvös teli delutanokon, mert bizony Görögorszagban is van tel, plane ugye az eszaki reszen, ahol mi eltünk, es a ho is bizony esett a tenger mellett.

A birs az öszi evszak egyik legfinomabb gyümölcse szerintem, a deli nepek szeretik "nyersen" is fogyasztani, mi magyarok szerintem a kompoton, es a birsalma sajton tovabb nem gondolkodunk.






 
Hozzavalok:

1 kg birs
1 pohar cukor
1 fel pohar mazsola
1 fel literes coca cola
1 darab egesz  fahej 
1 citrom leve
10darab szegfüszeg

A birset nem szoktam meghamozni, csak jo alaposan megmosni.
Maghazat kiszedem, es negyedekre vagom.
Egy tespiben lerakom szepen sorban, raszorom a cukrot, mazsolat, fahejat, szegfüszeget, a citromlevet raöntöm, majd az egesz üveg colat.
Betolom a sütöbe,, 180 fokon sütöm legalabb 1 oran keresztül, nyilvan ez az idötartam függ a birs nagysagatok, vastagsagatol, nekem legutobb bö 1,5 ora kellett.
Amikor a folyadek nagy resze elparolgott mar, es kezd sziruposodni, akkor zarhatjuk le.

Kisse kihütöm, es friss tejszihabbal talalom.
A kesz tejszinhab sprayket kimondottan utalom, inkabb veszek egy pohar tejszint, bele töltöm a szifonba, patron bele, es kesz a friss isteni tejszin.
Ezek a kesz verziok rokonsagban sincsenek a frissel.







 


2017. november 14., kedd


Görög tejberizs


Olykor össze szoktam hazasitani nemzetek eteleit, tegnap este a Gyerekek tejberizst rendeltek, ezt en mindig görög recept szerint keszitem, es mivel a nyari haza latogatasunk eppen a barack befözes idejere esett, Anyu felpakolt minket nehany üveg barack beföttel.

Igy lett tegnap estere görög tejberizs, magyar barack beföttel, ahogyan azt regen gyerekkent mindig ettük.





Hozzavalok:

3,5bögre tej
1/2 bögre rizs (külön tejberizshez valo rizst veszek)
1 bögre viz
1/2  bögre cukor, vagy meg kevesebb
2 evökanal kukorica kemenyitö
1 csomag vaniliascukor

A rizst elöször a vizzel felteszem föni, amikor mar elfötte a vizet, hozza öntöm a 3 bögre tejet.
Ezt lassan, neha kevergetve addig fözöm, ameddig a rizs meg nem puhul.
Ha mar puha, akkor a maradek fel bögre tejet kikeverem a 2 evökanal kukoricakemenyitövel, ezt bele öntöm a tejbe, amikor szepen összefött, ez nehany perc, lezarom, en ekkor öntöm hozza a cukrot, es a vaniliascukrot, igy biztos nem eg le a tejberizsünk.

Talkakba merem, es hagyom kihülni, mielött esszük, akkor teszem ra a barackbeföttet.
Klasszikusan a görögök, es a törökök is örölt fahejat szornak a tejberizs tetejere, szoktuk igy is enni, most a legutobbi alkalommal magyar retro utat követtünk. :-D



 Künefe

Egy ideje nem irtam süti receptetm, hat jöjjön egy ismet, es kalandozzunk delre, ma Törökorszagba.
Igazan egyszerü az elkeszitese, es egy "unikum" ami a sütiket illet, azon belül is a delieket.
Az arab orszagokban is közkedvelt, a török regiokban kisse elter a keszitese.
Ami kell hozza a mar altalam emlitett Kadayif teszta, nemetül angyalhaj tesztanak nevezik,  török boltban kaphato, sokan helyettesitik cernametelttel, velemeny szerint meg az is tul vastag ez esetben.
Valamint egy specialis török sajt dil peyniri, ezt most en sem kaptam, helyettesithetö mozarellval, a lenyeg ne legyen sos!!!
Törökorszagban egy erre a celra hasznalt fem kis tanyerkaban sütik, es szolgaljak fel.
Ebböl kell kettö darab, nekem sincs meg, ezert en serpenyöben keszitettem, es tanyerral forditottam at.






Hozzavalok:

250g kadayif teszta
150g sotlan vagott pisztacia
80g dil peyniri sajt ( vagy sotlan mozarella)
4 evökanal vaj


A sziruphoz:

1 pohar cukor (250ml)
1 pohar viz (250ml)
 3-4csepp citromle

Elöször elkeszitjük a szirupot, a vizet a cukorral feltesszük, es addig fözzük ameddig el nem kezd sürüsödni.
 Majd levesszük a tüzröl, bele tesszük a citromlevet, es kihütjük.

Jöhet a teszta, ehhez a 250g kadayif tesztat aprora vagjuk, a pisztaciat is, es összekeverjük a kettöt, es a 4 evökanal olvasztott vajat.
Majd a serpenyönket kisse kivajazzuk, a tesztat 2 reszre vesszük, az egyik felet lenyomkodjuk a serpenyöben, majd erre szeleteljük a sajtot, ezt pedig befedjük a masik adag tesztaval, szinten jol lenyomkodjuk.
Elkezdük sütni, aranybarna kell legyen az alja, vigyazzunk a pisztacia hamar oda kaphat, ha mar elerte a cel szint rateszünk egy tanyert a serpenyöre, es atforditjuk, a tesztank a tanyerben marad, a meg feher resze lesz alul, igy csusztatjuk vissza a serpenyöbe, ezt az oldalat is atsütjük.
Amikor mar szep aranybarna, es ropogos lezarjuk, eloszlatjuk rajta a cukorszirupot, es rögtön talaljuk, szoktak hozza fagyit is felszolgalni, en ezt most elhagytam, mert igy is elegge ütös edesseg a cukor miatt.


Aki dietazik annak nem ajanlanam, elegge nagy kaloriabomba. :-D





 Vadas csirkevel


Gyakran mikor mar hosszabb ideje nem tudtunk Haza latogatni vagyom a magyar izek utan.
Nem vagyok a pörkölt+nokedli tipus, szeretek kicsit melyebbre menni az izekben.
Egyik nap valahol itt a közelben ereztem a mi Vadasunkhoz hasonlo illatot.
Akkor hataroztam el, napokon belül vadast fogok kesziteni, ime...






Hozzavalok:

400g sargarepa
200g feherrepa
1 citrom
200g zeller
50 g cukor
40 g mustar
50ml etolaj
2 baberlevel
1 hagyma
250g tejföl
so, bors

Igeny szerint csirkemell file,vagy csirkecomb file en 300 grammal keszitettem.

Egy labosban az olajat a cukorral elkezdjük heviteni, nem egetjük, csak karamellizalni kell, mikor mar szepen kezd barnulni bele tesszük az aprora vagott hagymat, piritjuk, majd bele szorjuk a kockara vagott zöldsegeket.
Nehany percig tovabb hevitjük, majd felöntjük 1 liter csirkealaplevel, sozzuk, borsozzuk, bele tesszük a baberlevelet, a citrom hejat bele reszeljük, es facsarunk ra a citromleböl.
Ezutan puhara fözzük, majd a baberlevelet kivesszük belöle, es leturmixoljuk, hozza adjuk a tejfölt, es a mustart.

Mi csirkevel esszük, a csirket elötte atsütöttem, majd a szoszba teszem, es meg egyszer összefözöm az egeszet.
Klasszikusan zsemlegomboccal szolgaljuk fel, vagy apro krumpligomboccal.
Jelen esetben en az utobbival keszitettem.




 Hazi turo keszitese

Ahogy mar emlitettem a turo keszitesre külön bejegyzeseben terek ki.
Külföldön elöknek nagy hianycikk a magyar turo, korabban mindig hoztam magammal, es lefagyasztottam, de lassuk be ez nem olyan allagu kiolvasztas utan, mint a friss turo, kvazi elvesziti a nedvesseg tartalmat, es szaraz lesz.







Nalunk itt Bajoroszagban vannak ugy nevezett "tej-tankolokutak", a nap 24 orajaban lehet friss tehentejet venni.
Altalaban a teheneket tarto gazdak portajanak közeleben, annak bejaratanal van a kut felallitva.
Akinek meg nincs üvege, vehet le a polcrol, a becsületkassza az üveges polc alatt van, 1 eurot illik bele tenni / üveg.




A mellekelt foton latszik a tankolas folyamata.

A hazu turohoz fontos az ilyen friss tej, en nem probalkoznek bolti tejjel.

Tehat jelen esetben 2 liter tejet hoztam, ezt ugy 2,5 napig altattam szobahömersekletü helyen, fedövel, amit 1-2x megemelek, kicsit szellözzön az aludttej.
Majd aki szeretne a tejszint leszedheti rola, en rajta hagytam, es lassan elkedztem melegiteni, NEM FORRALNI, nem szabad forrjon, eppen csak melegiteni, az ujjamat meg siman bele tudtam tenni, anelkül, hogy megettem volna.
Ha mar kezd össze allni a turo, es elvalik a savo, akkor kell lezarni.
Ekkor egy textil pelusba, vagy valami anyagba ötnöm, es felkötöm csepegni.
Fontos, hogy a textil ne illatozzon öblitötöl, mososzertöl, logikusan akkor a turonk is olyan izü lesz.
Nekem van egy textil szütyöm, mint egy parnahuzat, amit mindig csak sima vizzel mosok ki, es csak ebbe csepegtetem a turot.
Szerintem nem kell orakig csepegtetni, volt, hogy 1 oran kersztül csepegett, es bizony szaraz lett a turo.
2 literböl nekem 30dkg turom lett, pont idealis mennyiseg egy adag turos batyuhoz.