2017. december 4., hétfő


"Ginger Bread Men" koszorú



Az iskolába keszült verzió

Idén akartam egy rendhagyóbb, de mégis szokásos karácsonyi kekszet is sütni.
Régóta piszkálta a fantáziámat az amerikaiak gyömbéres keksze, a jól ismert Ginger Bread Men.
A nagyobbik lányoméknak készült a fenti koszorú az iskolába.


Hozzavalok:

2 csésze liszt
0,5 tk szódabikarbóna
1 tk őrölt gyömbér
1 csésze barna cukor
150 g vaj (hideg, kockára vágva)
1 db tojas
1 teáskanál aranyszirup (ennek hiányában méz)


Elsőként a sütőt 180 C fokra előmelegítjük.
A száraz hozzávalókat a gyúródeszkára halmozzuk, majd a nedves hozzávalókat ennek tetejére tesszük, és jól eldolgozzuk.
Mivel a vaj a kéz melegétől lágy lesz, így a keksz tésztát tegyük még fél órára hűtőbe, majd ezután kezdjük el nyújtani, és szaggatni. Nekem többször is hűtőbe kellett rakni, mert eléggé felmelegedett a tészta, és így nehéz volt formázni, vagy a formákat felszedni, bár szilikonon nyújtottam.
5 mm vastagra nyújtjuk a tésztát, ha koszorút készítünk, akkor a sütőlap közepére tegyünk egy kis méretű tányért, majd a figurákat szépen sorba rakjuk körbe, hogy a kezük, és a lábuk összeérjen, kicsit meg is nyomkodjuk, hogy biztosan úgy maradjanak. A tányért eltávolítjuk, a figurákat szépen még eldolgozzuk, majd 8-10 perc alatt készre sütjük.
A szalagot értelemszerűen a kezek közötti lyukakba fűzzük. Jó tanács: legjobb másnap fűzni, és felakasztani, addigra a keksz koszorú kicsit kiszárad, és nem törik.

Ez a mi Otthonunkba készült




Padlizsán batyu ( Köfteli Patlıcan Sarma)



A fotón látható ételek közül a padlizsánt szeretném az alábbiakban leírni.
Eredetileg török étel, en kicsit már szelídítettem rajta.


Hozzávalók:

2 padlizsán
olíva olaj
só, bors, oregánó
kevés liszt
400g  darált marhahús
2 evőkanál görög joghurt (vagy 1 tojás)
2 evőkanál zabpehely
1 leheletnyi őrölt fahéj
néhány szem koktél paradicsom
1 doboz mini mozzarella

A padlizsánokat megmosom, hosszában felszeletelem, sózom, kicsit várok csepegjen le, majd sütőlapra teszem, olíva olajjal meglocsolom,  és 180 fokos sütőben szikkadásig sütöm.
Ameddig a padlizsánok sülnek, addig a húst összekeverem, a húst, joghurtot, zabpelyhet, bors, só, es fahéjat.
Kicsit pihentetem a húst a hűtőben, - legalább fél óráig-, majd golyókat formázok belőle, és a belsejükbe nyomok egy mini mozzarella golyót, és szépen vissza formázom, lisztbe hempergetem, megpaskolom, hogy ne maradjon túl sok liszt rajta.

Ekkor bugyolálom be a padlizsánba, a képeken látható módon.



 A tetejére fogpiszkálóval rögzített koktél paradicsomot tüzök.
Én jenaiba szoktam őket ültetni, a magas falu sütőlap is megteszi, a tetejére locsolok még olíva olajat, megszórom oregánóval, és 180 fokra teszem először tetővel, majd kb. 35 perc után már anélkül.
Az utolsó 10 perce kicsit rá grillezek.

Lehet csak hússal, vagy csak sajttal tölteni, de van feta-hús golyó variáció is, mindegyik nagyon finom.



Lasagne



Ha már olasz, akkor legyen az eredeti, illetve az ahhoz közelítő változat.
Soha nem készítenem kész porból, nem tudom mások hogyan vannak vele, de én rögtön kiérzem a tasakos ízét.

Hozzávalók:

2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 kisebb darab zeller gumó
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 pohár vörös száraz bor
2-3 evőkanál paradicsom püré
olíva olaj
bacon, akinek mindenképpen kell, én nem teszek bele
300g darált hús, ami nálunk marha
1 csomag lasagne tészta, lehet saját kezűleg gyúrni, eléggé idő igényes a nyújtás miatt
fűszerek, mint kakukkfű, bazsalikom, bors, 2 babérlevél, 1 szegfűbors, só


A vöröshagymát kis kockákra vágom, olíva olajon megdinsztelem, ezután rádobom az apróra vágott répákat, zellert, felöntöm egy kis vízzel, hogy jobban tudjon párolódni, ha a víz elfőtt róla, ekkor teszem rá a darált húst, fehéredésig pirítom, majd felöntöm vízzel, kb. 2dl-vel, 1 pohár borral, bele rakom a fokhagymát, es a paradicsomúért.
Lassú tűzön főzöm, én hagyok rajta mindig szaftot, hogy a tészta a későbbiekben meg tudjon főni.

A besamelt elkészítjük, szinkronban a mártással.
A korábban mar leírt módon:

A besamelhez:

3,5 dl tej
2 evőkanál liszt
2 evőkanál vaj
só, bors, őrölt szerecsendió
1 tojássárgája

A vajat megolvasztom a lábosban, ehhez keverem a lisztet, hozzá öntöm lassan a tejet, es folyamatosan keverem, a csomókat eldolgozzuk, es főzzük tovább, amikor besűrűsödik, akkor van kész, most kerül bele a só, szerecsendió, bors, es az 1 tojássárgája.

Eredetileg a rétegezesnél is tesznek besamelt, én csak a tetejére szoktam, azért is ilyen kicsi az adag.

A rétegezés, legalulra egy kis szószt teszek, erre egy réteg lasagne tészta lapot, amit NEM főzök ki előtét, mivel a szaftban meg fog tökéletesen főni.
Majd a ragu, es igy rétegezem, ameddig alapanyagom van, legfelülre kerül a ragu, es erre halmozom a besamelt, ami lezárja a lasagnet, aki szereti szórhat rá reszelt sajtot.

180 fokon sütve kb. 40 perc alatt készül el.
Amikor a teteje aranybarna, akkor tekinthetjük késznek a művet.