Halva- İrmik Helvası ( édes
török kukorica gríz fenyő maggal)
Többféle módon próbáltam már halvát készíteni, de többnyire borzasztó olajosak, személy szerint az én gyomorom nem bírja.
Ebben a receptben vaj van, és talán nem olyan rengeteg, csökkenteni lehet ugyan, csak éppen akkor a gríz szétesik, és száraz lesz.
Hozzávalók:
250 g kukoricadara
125g vaj
25g fenyő mag
220ml tej
220ml víz
200g cukor
A vizet, a tejet, a cukrot egy lábosban elkeverjük, es felforraljuk, ezután teljesen ki hűtjük.
Közben egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, ebbe bele öntjük a darát, es a fenyő magot.
Ha a dara aranybarna színt kap, és a fenyő magok is kissé megpirultak, akkor adjuk hozza a kihűtött tej-víz-cukor keveréket, es fel főzzük.
Addig főzzük keverés mellett, ameddig a gríz kezd sűrű lenni.
Vigyázzunk, ha a tüzet el is zártuk a serpenyő még forró, es a dara továbbra is pirul.
Amilyen nehezen indul be a barnulás olyan gyorsan oda tud égni. 😊
Tálkákban szervírozzuk.
Többféle módon próbáltam már halvát készíteni, de többnyire borzasztó olajosak, személy szerint az én gyomorom nem bírja.
Ebben a receptben vaj van, és talán nem olyan rengeteg, csökkenteni lehet ugyan, csak éppen akkor a gríz szétesik, és száraz lesz.
Hozzávalók:
250 g kukoricadara
125g vaj
25g fenyő mag
220ml tej
220ml víz
200g cukor
A vizet, a tejet, a cukrot egy lábosban elkeverjük, es felforraljuk, ezután teljesen ki hűtjük.
Közben egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, ebbe bele öntjük a darát, es a fenyő magot.
Ha a dara aranybarna színt kap, és a fenyő magok is kissé megpirultak, akkor adjuk hozza a kihűtött tej-víz-cukor keveréket, es fel főzzük.
Addig főzzük keverés mellett, ameddig a gríz kezd sűrű lenni.
Vigyázzunk, ha a tüzet el is zártuk a serpenyő még forró, es a dara továbbra is pirul.
Amilyen nehezen indul be a barnulás olyan gyorsan oda tud égni. 😊
Tálkákban szervírozzuk.




