2017. november 22., szerda

 Moussaka

Kiserökent lila kaposzta salata lathato a kepen


Sokan kertek mar tölem az utobbi idöben is a receptet, es mar korabban is.
Többen mondjak, hogy hu, ha mousakat keszitek az egesz napot a konyhaban töltöm.
Nem igaz, a konyhamüveleteket le lehet egyszerüsiteni, a vegeredmeny meg raadasul jobb is.

Hozzavalok:

10 szem közepes meretü burgonya
2 közepes nagysagu padlizsan (vagy 3, aki nagyon szereti)
50 dkg daralt marhahus
2 evökanal paradicsompüre
olaj
1 gerezd fokhagyma
1 vöröshagyma

 Füszerek: so, bors, leheletnyi örölt fahej, 1-2 baberlevel, 2 szegfübors

A besamellhez:

3,5 dl tej
2 evökanal liszt
2 evökanal vaj
so, bors, örölt szerecsendio
1 tojassargaja


Legelöször a padlizsanokat megmosom, a ket vegüket levagom, es hosszabban felszeletelem öket, kb. fel cm vastagon, majd megsozom öket, es müanyag szüröbe rakom öket egy tal föle, a sotol a nedvesseg tartalom kicsepeg, es nem lesz a mousaka tocsogos.
Valamint igy  a padlizsan nem sziv magaba sok olajat, tudni kell, hogy alapban ha padlizsant sütünk, mint egy szivacs, szivja magaba a rengeteg olajat.
He elötte le van sozva ez redukalodik.
Illetve többen allitjak elveszi a kesernyest iz, szerintem a padlizsan nem keserü, kinek milyen az izlese.
Eközben a meghamozott burgonyakat vekonyabb ( nem lehelet vekony) karikakra vagom.
Elömelegitjük a sütöt 180 fokra, egy tespibe lerakjuk sorban a krumplikat, padlizsanokat.
Olivaolajjal meglocsoljuk, sozzuk, betoljuk a sütöbe.
A padlizsanokat egyszer atforditom, ha kezd puha lenni, barnulni, akkor jo.
A krumplikat is atforgatom, es meg visszarakom.
Sokan a krumplit, es padlizsant olajban sütik ki, amit oltari baromsagnak tartok.
Egeszsegtelen, es bebüdösiti az egesz lakast, valamint sokkal tovabb tart mindent kisütni, mint igy egyszerre sütöben.

Eközben elkeszitjük a ragut, a kockara vagott vöröshagymat olajon megdinsztelem, erre rateszem a daralthust, feheredesig piritom, majd hozzakeverem a 2 evökanal paradicsompüret, ( a görög haziasszonyok paradicsomot reszelnek bele), 1 csesze vizet,  az aprora vagott fokhagyma is ekkor kerül bele, en nem szoktam piritani, hogy ne legyen kesernyes.
Beleteszem a füszereket, es összefözöm, fedö nelkül szoktam a vegefele mar, hogy a felesleges viz elföjjön.

Ebben az utolso fazisban elkeszitem a besamellt, amit en kimondottan nem szeretek, de kell megis csak valami a mousaka tetejere, ami mondjuk ugy lezarja, es nem hagyja kiszaradni.
Az en martasom alaposan redukalva van, többnyire ennek a haromszorosat keszitik, de a fenti okok miatt en csak keveset teszek ra.
Szoval a vajat megolvasztom a labosban, ehhez keverem a lisztet, hozzaöntöm lassan a tejet, es folyamatosan keverem, a csomokat eldolgozzuk, es fözzük tovabb, amikor besürüsödik, akkor van kesz, most kerül bele a so, szerecsendio, bors, es az 1 tojassarga.

Ekkor mar majdnem keszen vagyunk, megvannak a krumplik, padlizsanok, a ragu, es a besamell.
Elkezdjük retegezni.
Legalulra 1 sor krumpli, erre 1 adag ragu elteritve, majd jön a sor padlizsan.
Ezzel az adaggal 2x tudtam ismetelni.
Legfelül befejezeskent legyen padlizsan, erre oszlatom el a besamellt, aki szerti megszorhatja reszelt sajttal, nem az autentikus görög fogas resze, de el nem rontja.

180 fokon 30-40 percig sül, mikor a besamell kezd barnulni, akkor vagyunk keszen!



καλή όρεξη! Jo etvagyat!!!








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése