2017. november 29., szerda

Kardamonos banános csokis muffin










Nem vagyok nagy muffin rajongó, mert szerintem ez a lusta háziasszonyok sütije. :-)
De olykor megesik sütök, mint ma is, de akkor csavarok egyet rajta, es nem csak egyszerű unalmas tésztát sütök.


Hozzávalók:


280g liszt
1teaskanal sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
fél teáskanál só
80g cukor

1 tojás
90ml tej
90ml olaj
1 teáskanál őrölt kardamon
3 érett banán összetörve villával
90g csokicsepp (étcsoki)



A hozzávalókat jól összekeverem, muffin formákba kanalazom, es 180 fokon 20-25 percig sütöm.





Mustáros mézes gyömbéres csirkemell korintiai mazsolával bolondított rizzsel





Ma hosszú ideig gondolkodtam vajon mit főzzek, mint minden háziasszony...mi volt a héten eddig, mit ettünk régen, es a legfontosabb mihez van még időm.
Hűtő kontroll, mi van még itthon, mit lehet összeütni.
Hétvégén megyek a méz árusomhoz, így a maradék kis mézet még gyorsan el akartam használni, így született a recept.
Mézet csak termelőtől veszek, soha boltban, a boltiak többsége sajnos nagyon fel van cukrozva.
A fűszerekkel imádok kísérletezni, egy egész garmada van itthon.
És a rizs.... szerintem minden nő jó ideig próbálkozik, mire megtalálja a neki való rizst. :-)
Ami nem lesz ragadós, szépen át fő, ízletes.
Nekem ilyen a jázmin rizs, ehhez török szokás szerint kevertem apró korintiai mazsolát.


Hozzávalók:

3-4 csirkemell (csont nélkül)
4 evőkanál erdei méz
3 evőkanál mustár
fűszerek: só, bors, majoránna, bazsalikom, es FRISS reszelt gyömbér ( teáskanálnyi)
2 evőkanál olíva olaj
2 dl tejszín
1 evőkanál liszt
fél narancs leve

A liszt, és tejszín kivételével a hozzávalókat összekeverem, fóliával letakarom a tálat, és hűtőbe dugom, ha lehet egy egész éjszakára, ha sietünk (mint én most), csak néhány órára.

Eközben elkészítem a rizst, 1 bögre rizshez én 1+3/4 bögre vizet teszek, VAJAT, nem olajat! vajjal sokkal finomabb, abból 2 evőkanállal, só.
Elkezdem LASSÚ tűzön főzni, ez a legfontosabb, tényleg nagyon lassan főzzük.
Mikor már szinte az összes víz elfőtt róla, de még áll rajta egy kevés, akkor szoktam lezárni, szórok bele 2 evőkanál korintiai mazsolát, visszateszem a fedőt rá, és leterítem egy konyharuhával szorosan.
Innentől mar nincs dolgunk vele.

A húst az érlelés után serpenyőben átsütöm, amibe 2 evőkanál olajat tettem, majd mikor mar kezd pirulni felöntöm a liszttel elkevert tejszínnel, összefűzzük, ekkor öntöm bele a fél narancs levét, és már készen is vagyunk az ebéddel.

Mint már korábban írtam, mi mindenhez salátát eszünk, ahogyan ehhez is.
Jég saláta, uborka, paradicsom, avokadó, paprika, só, olíva olaj, tökmagolaj, egy kis saláta ecet.




2017. november 27., hétfő

Sütőtökös rizottó zsályával, és fenyő maggal





Hozzávalók:

2 csésze sütőtök, kis kockákra vágva
2 evőkanál vaj
8 dl húsleves
1 vöröshagyma
1 csésze rizottó rizs
fel csésze száraz fehér bor
2 evőkanál zsálya
só, bors
parmezan sajt
fenyő mag



A vöröshagymát apróra vágjuk, és vajon megdinszteljük, erre halmozzuk a kockára vágott sütőtököt, együtt pároljuk tovább, felöntjük a fehér borral, addig főzzük ameddig a bor el nem párolog, rá szórjuk a rizst, majd elkezdjük adagolni rá a húslevest, először annyit, hogy ellepje a rizst, majd mikor a rizs felszívja, mindig után öntjük, addig ismételve, ameddig a rizs puhára nem fő, kb. 20 perc.
Ekkor szoktam a zsályát beletenni, hogy ne veszítsen a főzés miatt az aromájából, majd só, bors.
A rizottó nem száraz egytálétel, amikor elkészülünk vele is lucskos marad.
Mikor már majdnem végeztünk, egy kis serpenyőben pirítunk fenyő magot, a rizottót ezzel hintjük meg, és ízlés szerint parmezan sajttal megszórjuk.