Kalacs teszta ( buktahoz, batyuhoz, illetve edes töltelekes dolgokhoz)
Szeretnek megosztani egy tuti biztos receptet, legyen kelt teszta, es legyen belöle amit szeretnenk...
Kakaoscsiga, vagy bukta, vagy akar turos batyu.
A recept nem sajat, de a Csaladbol jön, Unokabatyam Papp Roland pek,illetve mar csak ex pek.
Nyaron 2 hetre haza latogattunk, sütött nekünk kakaoscsigat, buktat, perecet, a receptet rögtön kertem töle, mert ami a fent emlitett magyar kelt teszta gyöngyszemeket illeti ennel a receptnel szerintem jobb nincs.
A külföldön elök bizonyara ismerik az olhatatlan vagyat a magyar turo irant.
Mert ugye a klasszikus magyar rögös turo nincs mashol, csak Otthon.
Jo ideig cipeltem magammal, illetve ha latogatoba erkezett a Csalad, akkor ök hoztak mindig, es tankoltam be.
De a fagyasztott turo kiengedve mar nem az az allagu, amire nekünk szüksegünk van egy turogombochoz, vagy turosbatyuhoz.
Ezert is kezdtem el magam gyartani.
Egy külön bejegyzesben leirom hogyan keszül, egyszerü, tenyleg nem igenyel nagy szakmai jartassagot.
De most jöjjön a klasszikus kelt teszta recept:
1kg Bl-55-ös liszt
5 dl tej
5 dkg elesztö
1 dkg so
11 dkg margarin
10 dkg cukor
1,5 darab tojas
Izles szerint lehet bele tenni meg reszelt citromhejat.
A tesztat a szokasos modonk keszitjük, a hozzavalokat összedolgozzuk, es 1 oran keresztül langyos, nem huzatos helyen kelesztjük.
Majd a kivant modon töltjük.
A buktat, es batyut sütes elött olajjal kell atkenni, es rögtön meg forron sütes utan is.
Ha briost, vagy fonott kalacsot keszitünk, akkor sütes elött tojassal.











