Ekmek kadayıfı
Első receptemként megosztanám Veletek az oszmán birodalom egyik kedvelt sütijenek receptjét.
Nem gondolom ezt a fajta tésztát, ami ehhez a sütihez kell valaki otthon tudja reprodukálni, ezért azt tanácsolom készen vegyük meg.
Török boltban kapható, bár a cérnametélt nagyon hasonlít hozzá, de nem igazán tudjuk vele kiváltani, az állaga, es vastagsága más.
Hozzávalók:
500g Kadayif tészta (török/görög boltban lehet kapni)
1 csomag vaníliás pudingpor (főzős változat)
400 g tejszín
250g vaj
őrölt fahéj
darabokra zúzott dió
a cukor sziruphoz eredetileg:
3 pohár víz
3 pohár cukor
1 darab fahéj
Személy szerint, úgy gondolom a magyar ízlés szerint ez a szirup mennyiség rengeteg.
A törökök, es a görögök teljesen eláztatják a tésztát, tocsog a szirupban.
Számunkra ez túl sok, ezért én vagy a szirup mennyiséget felezem, vagy csupán a cukrot redukálom.
A forma, amibe a tésztát bele nyomkodjuk eredetileg négyzet alakú, de nekem van egy börek készítő kerek lapos formám, én abban készítettem el.
Úgy gondolom a forma nem határozza meg az ízt. :-)
Tehát az 500g tésztát 2 fele veszem, es elkezdem az első adagot szét húzkodni, es a formában szépen elegyengetni, erre szórom rá a diót, és az olvasztott vaj felét, majd sütőbe helyezem, középre, 200 fokon sütve, addig ameddig szép arany barna színe lesz.
A dióra vigyázzunk, hamar megéghet.
Amikor kész, jöhet a második adag tészta az elsőre ugyanígy eltérítve, kissé lenyomkodva, a maradék olvasztott vajjal nyakon öntve, vissza a sütőbe, és össze kell sütni, nem szét égetni. :-D
Eközben elkészítjük a szirupot, a vizet a cukorral, és egy darab fahéjjal elkezdjük főzni, hagyjuk gyöngyözni, ameddig el nem kezd sziruposodni.
Majd ezt kihűtjük.
Ha a tészta megsült, és langyosra hűlt, a szirupot egyenletesen eloszlatjuk a felületen, ne aggódjunk, fel fogja inni.
Az egész tésztát hagyjuk kihűlni.
Ameddig a tészta hűl, addig megfőzzük leírás szerint a vaníliás pudingot, és felverjük a tejszint.
Az utóbbiba nem tettem cukrot, a pudingba is kevesebbet, mint egyébként, mert már a tésztán levő sziruptól így is elegendő édes a történet.
Ha a tészta már szobahőmérsékletre hűlt kezdjük a befejező mozdulatokat.
A tésztára halmozzuk, és elsimítjuk a pudingot, majd erre a tejszint.
Tálaláskor ha nem találjuk elég édesnek a művet, mint ahogy nekem a Család nem találta mégsem annak, meg szórhatjuk porcukorral.
Ennek tetejére pedig őrölt fahéjat hintünk.
Igazan nem nagy ördöngösség, ugye?
Afiyet olsun!! Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése