2017. december 4., hétfő

Lasagne



Ha már olasz, akkor legyen az eredeti, illetve az ahhoz közelítő változat.
Soha nem készítenem kész porból, nem tudom mások hogyan vannak vele, de én rögtön kiérzem a tasakos ízét.

Hozzávalók:

2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 kisebb darab zeller gumó
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 pohár vörös száraz bor
2-3 evőkanál paradicsom püré
olíva olaj
bacon, akinek mindenképpen kell, én nem teszek bele
300g darált hús, ami nálunk marha
1 csomag lasagne tészta, lehet saját kezűleg gyúrni, eléggé idő igényes a nyújtás miatt
fűszerek, mint kakukkfű, bazsalikom, bors, 2 babérlevél, 1 szegfűbors, só


A vöröshagymát kis kockákra vágom, olíva olajon megdinsztelem, ezután rádobom az apróra vágott répákat, zellert, felöntöm egy kis vízzel, hogy jobban tudjon párolódni, ha a víz elfőtt róla, ekkor teszem rá a darált húst, fehéredésig pirítom, majd felöntöm vízzel, kb. 2dl-vel, 1 pohár borral, bele rakom a fokhagymát, es a paradicsomúért.
Lassú tűzön főzöm, én hagyok rajta mindig szaftot, hogy a tészta a későbbiekben meg tudjon főni.

A besamelt elkészítjük, szinkronban a mártással.
A korábban mar leírt módon:

A besamelhez:

3,5 dl tej
2 evőkanál liszt
2 evőkanál vaj
só, bors, őrölt szerecsendió
1 tojássárgája

A vajat megolvasztom a lábosban, ehhez keverem a lisztet, hozzá öntöm lassan a tejet, es folyamatosan keverem, a csomókat eldolgozzuk, es főzzük tovább, amikor besűrűsödik, akkor van kész, most kerül bele a só, szerecsendió, bors, es az 1 tojássárgája.

Eredetileg a rétegezesnél is tesznek besamelt, én csak a tetejére szoktam, azért is ilyen kicsi az adag.

A rétegezés, legalulra egy kis szószt teszek, erre egy réteg lasagne tészta lapot, amit NEM főzök ki előtét, mivel a szaftban meg fog tökéletesen főni.
Majd a ragu, es igy rétegezem, ameddig alapanyagom van, legfelülre kerül a ragu, es erre halmozom a besamelt, ami lezárja a lasagnet, aki szereti szórhat rá reszelt sajtot.

180 fokon sütve kb. 40 perc alatt készül el.
Amikor a teteje aranybarna, akkor tekinthetjük késznek a művet.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése