Lasagne
Ha már olasz, akkor legyen az eredeti, illetve az ahhoz közelítő változat.
Soha nem készítenem kész porból, nem tudom mások hogyan vannak vele, de én rögtön kiérzem a tasakos ízét.
Hozzávalók:
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 kisebb darab zeller gumó
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 pohár vörös száraz bor
2-3 evőkanál paradicsom püré
olíva olaj
bacon, akinek mindenképpen kell, én nem teszek bele
300g darált hús, ami nálunk marha
1 csomag lasagne tészta, lehet saját kezűleg gyúrni, eléggé idő igényes a nyújtás miatt
fűszerek, mint kakukkfű, bazsalikom, bors, 2 babérlevél, 1 szegfűbors, só
A vöröshagymát kis kockákra vágom, olíva olajon megdinsztelem, ezután rádobom az apróra vágott répákat, zellert, felöntöm egy kis vízzel, hogy jobban tudjon párolódni, ha a víz elfőtt róla, ekkor teszem rá a darált húst, fehéredésig pirítom, majd felöntöm vízzel, kb. 2dl-vel, 1 pohár borral, bele rakom a fokhagymát, es a paradicsomúért.
Lassú tűzön főzöm, én hagyok rajta mindig szaftot, hogy a tészta a későbbiekben meg tudjon főni.
A besamelt elkészítjük, szinkronban a mártással.
A korábban mar leírt módon:
A besamelhez:
3,5 dl tej
2 evőkanál liszt
2 evőkanál vaj
só, bors, őrölt szerecsendió
1 tojássárgája
A vajat megolvasztom a lábosban, ehhez keverem a lisztet, hozzá öntöm lassan a tejet, es folyamatosan keverem, a csomókat eldolgozzuk, es főzzük tovább, amikor besűrűsödik, akkor van kész, most kerül bele a só, szerecsendió, bors, es az 1 tojássárgája.
Eredetileg a rétegezesnél is tesznek besamelt, én csak a tetejére szoktam, azért is ilyen kicsi az adag.
A rétegezés, legalulra egy kis szószt teszek, erre egy réteg lasagne tészta lapot, amit NEM főzök ki előtét, mivel a szaftban meg fog tökéletesen főni.
Majd a ragu, es igy rétegezem, ameddig alapanyagom van, legfelülre kerül a ragu, es erre halmozom a besamelt, ami lezárja a lasagnet, aki szereti szórhat rá reszelt sajtot.
180 fokon sütve kb. 40 perc alatt készül el.
Amikor a teteje aranybarna, akkor tekinthetjük késznek a művet.
Ha már olasz, akkor legyen az eredeti, illetve az ahhoz közelítő változat.
Soha nem készítenem kész porból, nem tudom mások hogyan vannak vele, de én rögtön kiérzem a tasakos ízét.
Hozzávalók:
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 kisebb darab zeller gumó
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 pohár vörös száraz bor
2-3 evőkanál paradicsom püré
olíva olaj
bacon, akinek mindenképpen kell, én nem teszek bele
300g darált hús, ami nálunk marha
1 csomag lasagne tészta, lehet saját kezűleg gyúrni, eléggé idő igényes a nyújtás miatt
fűszerek, mint kakukkfű, bazsalikom, bors, 2 babérlevél, 1 szegfűbors, só
A vöröshagymát kis kockákra vágom, olíva olajon megdinsztelem, ezután rádobom az apróra vágott répákat, zellert, felöntöm egy kis vízzel, hogy jobban tudjon párolódni, ha a víz elfőtt róla, ekkor teszem rá a darált húst, fehéredésig pirítom, majd felöntöm vízzel, kb. 2dl-vel, 1 pohár borral, bele rakom a fokhagymát, es a paradicsomúért.
Lassú tűzön főzöm, én hagyok rajta mindig szaftot, hogy a tészta a későbbiekben meg tudjon főni.
A besamelt elkészítjük, szinkronban a mártással.
A korábban mar leírt módon:
A besamelhez:
3,5 dl tej
2 evőkanál liszt
2 evőkanál vaj
só, bors, őrölt szerecsendió
1 tojássárgája
A vajat megolvasztom a lábosban, ehhez keverem a lisztet, hozzá öntöm lassan a tejet, es folyamatosan keverem, a csomókat eldolgozzuk, es főzzük tovább, amikor besűrűsödik, akkor van kész, most kerül bele a só, szerecsendió, bors, es az 1 tojássárgája.
Eredetileg a rétegezesnél is tesznek besamelt, én csak a tetejére szoktam, azért is ilyen kicsi az adag.
A rétegezés, legalulra egy kis szószt teszek, erre egy réteg lasagne tészta lapot, amit NEM főzök ki előtét, mivel a szaftban meg fog tökéletesen főni.
Majd a ragu, es igy rétegezem, ameddig alapanyagom van, legfelülre kerül a ragu, es erre halmozom a besamelt, ami lezárja a lasagnet, aki szereti szórhat rá reszelt sajtot.
180 fokon sütve kb. 40 perc alatt készül el.
Amikor a teteje aranybarna, akkor tekinthetjük késznek a művet.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése