Birs sütöben -kicsit megbolonditva- ( Κυδώνια στο φούρνο)
Ma megint egy desszert került az asztalra est ebed utan, a Gyerekek mar mar sertödötten veszik tudomasul, ha egy egy nap nem kapnak ebed utan meg valami finomsagot.
Az alabbiakban megint egy görög autentikus recept jön, ha vegig fogjatok olvasni biztos azt mondjatok az egyik fö tevö miota a görög kultura resze, joggal.
Pedig az, a volt ferjem nagymamaja keszitette nekünk a hüvös teli delutanokon, mert bizony Görögorszagban is van tel, plane ugye az eszaki reszen, ahol mi eltünk, es a ho is bizony esett a tenger mellett.
A birs az öszi evszak egyik legfinomabb gyümölcse szerintem, a deli nepek szeretik "nyersen" is fogyasztani, mi magyarok szerintem a kompoton, es a birsalma sajton tovabb nem gondolkodunk.
Hozzavalok:
1 kg birs
1 pohar cukor
1 fel pohar mazsola
1 fel literes coca cola
1 darab egesz fahej
1 citrom leve
10darab szegfüszeg
A birset nem szoktam meghamozni, csak jo alaposan megmosni.
Maghazat kiszedem, es negyedekre vagom.
Egy tespiben lerakom szepen sorban, raszorom a cukrot, mazsolat, fahejat, szegfüszeget, a citromlevet raöntöm, majd az egesz üveg colat.
Betolom a sütöbe,, 180 fokon sütöm legalabb 1 oran keresztül, nyilvan ez az idötartam függ a birs nagysagatok, vastagsagatol, nekem legutobb bö 1,5 ora kellett.
Amikor a folyadek nagy resze elparolgott mar, es kezd sziruposodni, akkor zarhatjuk le.
Kisse kihütöm, es friss tejszihabbal talalom.
A kesz tejszinhab sprayket kimondottan utalom, inkabb veszek egy pohar tejszint, bele töltöm a szifonba, patron bele, es kesz a friss isteni tejszin.
Ezek a kesz verziok rokonsagban sincsenek a frissel.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése