2017. november 17., péntek


 Soutzoukakia



Jöjjön egy szinte kimondhatatlannak tünö nevü finomsag Görögorszagbol.
Maga az etel egy jellegzetes kretai fogas, bar a szaramazasa vitathato, maga a szo a török sucuk-bol ered, ami pikans kolbaszkat jelent, a "kakia"  jelen esetben a kisebbitö kepzö, tehat kolbaszka.
Mar emlitettem, ha darlalthus, akkor az nalunk marha, vagy marha-barany keverek.
Az alabbit en az utobbi keverekböl keszitettem, disznobol is gondolom az otthoni szajiznek megfelelö, nekem külön finom a barany, es a marha különös ize miatt.
Az eredeti recept szerint baranybol keszül.






Hozzavalok:

A husgombocokhoz:

300 g daralthus
2 evökanal görög joghurt
2 evökanal zabpehely 
2 evökanal olivaolaj
1 kis mareknyi aprora vagott petrezselyem
so, bors
keves liszt  
olaj

A fentieket a liszt kivetelevel összekeverem, ha lehetöseg van ra 1 orara hütöbe rakom, majd kis szivar alaku gombocokat formazok belöle, ezutan  lisztbe hempergetem öket.
Forro olajban atsütöm öket, csupan nehany percig, ha nem teljesen sül meg sem baj, mert a paradicsomszoszban meg ugyis fö.


Paradicsom szoszhoz:

1 fej vöröshagyma
1 repa
1 darab zellergumo ( ki mennyire szereti)
2 gerezd fokhagyma
3 evökanal paradicsom püre, es/vagy par szem koktel paradicsom
1-2 bögre viz, ki mennyire szereti szaftosan
so, bors, leheletnyi fahej, 2 szegfübors, 2 baberlevel, mokkas kanalnyi örölt kömeny
olaj
keves cukor a savanyu iz ellensulyozasahoz

A szoszhoz a felhevitett olajra dobom a kockara vagott hagymat, dinsztelem, ezutan a kockara vagott repat, zellert, paradicsomot, es a püret, legvegen a fokhagymat, a füreszeket adom hozza, lassan fözöm, ne bugyogjon, a husgombocokat mar ebbe a szoszba teszem bele, es legalabb 40 percig hagyom lassan föni, en szeretem, ha nem tul sok viz marad rajta.
2 bögre vizzel fözöm, es mire kesz egy sürü szosz marad.

Parolt rizst, vagy jelen esetben bulgurt adok hozza.
A bulgurt ugyanolyan aranyban keszitem, mint a rizst.
1:1/2.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése