2017. november 14., kedd


 Künefe

Egy ideje nem irtam süti receptetm, hat jöjjön egy ismet, es kalandozzunk delre, ma Törökorszagba.
Igazan egyszerü az elkeszitese, es egy "unikum" ami a sütiket illet, azon belül is a delieket.
Az arab orszagokban is közkedvelt, a török regiokban kisse elter a keszitese.
Ami kell hozza a mar altalam emlitett Kadayif teszta, nemetül angyalhaj tesztanak nevezik,  török boltban kaphato, sokan helyettesitik cernametelttel, velemeny szerint meg az is tul vastag ez esetben.
Valamint egy specialis török sajt dil peyniri, ezt most en sem kaptam, helyettesithetö mozarellval, a lenyeg ne legyen sos!!!
Törökorszagban egy erre a celra hasznalt fem kis tanyerkaban sütik, es szolgaljak fel.
Ebböl kell kettö darab, nekem sincs meg, ezert en serpenyöben keszitettem, es tanyerral forditottam at.






Hozzavalok:

250g kadayif teszta
150g sotlan vagott pisztacia
80g dil peyniri sajt ( vagy sotlan mozarella)
4 evökanal vaj


A sziruphoz:

1 pohar cukor (250ml)
1 pohar viz (250ml)
 3-4csepp citromle

Elöször elkeszitjük a szirupot, a vizet a cukorral feltesszük, es addig fözzük ameddig el nem kezd sürüsödni.
 Majd levesszük a tüzröl, bele tesszük a citromlevet, es kihütjük.

Jöhet a teszta, ehhez a 250g kadayif tesztat aprora vagjuk, a pisztaciat is, es összekeverjük a kettöt, es a 4 evökanal olvasztott vajat.
Majd a serpenyönket kisse kivajazzuk, a tesztat 2 reszre vesszük, az egyik felet lenyomkodjuk a serpenyöben, majd erre szeleteljük a sajtot, ezt pedig befedjük a masik adag tesztaval, szinten jol lenyomkodjuk.
Elkezdük sütni, aranybarna kell legyen az alja, vigyazzunk a pisztacia hamar oda kaphat, ha mar elerte a cel szint rateszünk egy tanyert a serpenyöre, es atforditjuk, a tesztank a tanyerben marad, a meg feher resze lesz alul, igy csusztatjuk vissza a serpenyöbe, ezt az oldalat is atsütjük.
Amikor mar szep aranybarna, es ropogos lezarjuk, eloszlatjuk rajta a cukorszirupot, es rögtön talaljuk, szoktak hozza fagyit is felszolgalni, en ezt most elhagytam, mert igy is elegge ütös edesseg a cukor miatt.


Aki dietazik annak nem ajanlanam, elegge nagy kaloriabomba. :-D




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése