2017. november 14., kedd


 Hazi turo keszitese

Ahogy mar emlitettem a turo keszitesre külön bejegyzeseben terek ki.
Külföldön elöknek nagy hianycikk a magyar turo, korabban mindig hoztam magammal, es lefagyasztottam, de lassuk be ez nem olyan allagu kiolvasztas utan, mint a friss turo, kvazi elvesziti a nedvesseg tartalmat, es szaraz lesz.







Nalunk itt Bajoroszagban vannak ugy nevezett "tej-tankolokutak", a nap 24 orajaban lehet friss tehentejet venni.
Altalaban a teheneket tarto gazdak portajanak közeleben, annak bejaratanal van a kut felallitva.
Akinek meg nincs üvege, vehet le a polcrol, a becsületkassza az üveges polc alatt van, 1 eurot illik bele tenni / üveg.




A mellekelt foton latszik a tankolas folyamata.

A hazu turohoz fontos az ilyen friss tej, en nem probalkoznek bolti tejjel.

Tehat jelen esetben 2 liter tejet hoztam, ezt ugy 2,5 napig altattam szobahömersekletü helyen, fedövel, amit 1-2x megemelek, kicsit szellözzön az aludttej.
Majd aki szeretne a tejszint leszedheti rola, en rajta hagytam, es lassan elkedztem melegiteni, NEM FORRALNI, nem szabad forrjon, eppen csak melegiteni, az ujjamat meg siman bele tudtam tenni, anelkül, hogy megettem volna.
Ha mar kezd össze allni a turo, es elvalik a savo, akkor kell lezarni.
Ekkor egy textil pelusba, vagy valami anyagba ötnöm, es felkötöm csepegni.
Fontos, hogy a textil ne illatozzon öblitötöl, mososzertöl, logikusan akkor a turonk is olyan izü lesz.
Nekem van egy textil szütyöm, mint egy parnahuzat, amit mindig csak sima vizzel mosok ki, es csak ebbe csepegtetem a turot.
Szerintem nem kell orakig csepegtetni, volt, hogy 1 oran kersztül csepegett, es bizony szaraz lett a turo.
2 literböl nekem 30dkg turom lett, pont idealis mennyiseg egy adag turos batyuhoz.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése